Çiçek Balının Ayırt Edici Özelliklerini Biliyor musunuz?

18-02-2019 16:20
Çiçek Balının Ayırt Edici Özelliklerini Biliyor musunuz?

Çiçek Balı Nedir?

 

Balın tadı, görünümü, yapısı ve ismi, el edildiği kaynağa göre farklılık gösterir. Arılar bal oluşturmak için belli başlı iki kaynak kullanır: bitki salgıları ve çiçek poleni. Bitkideki salgılardan yapılan ballar salgı balları olarak adlandırırken, çiçek nektarlarından elde edilen ballar için çiçek balı ifadesi kullanılır. Ülkemizde salgı balı olarak en çok çam balı bilinmektedir. Üretilen balın büyük bir kısmı ise çiçek balıdır. Peki, Çiçek Balı Nasıl Olur?

Çiçek balı ile çam balı arasındaki temel farklar tat, renk ve dokuyla ilgili. Çiçek balı, salgı ballarına kıyasla daha açık renklidir. Çam balı koyu kestane tonlarında bir renge sahipken, çiçek balı genellikle sarıya yakın, açık karamel tonlarında olur. Çiçek balının oldukça baskın bir aroması vardır. Buna karşılık çam balı hafif bir tada sahiptir. Son derece koyu kıvamlı çam balına karşılık, çiçek balı daha akışkandır.

Çiçek balını salgı ballarından ayıran bir diğer özellik şekerlenmeyle ilgili. Yaklaşık bir yıllık bir bekleme süreci, çiçek ballarında şekerlenmeye sebep olacaktır. Salgı balları ise uzun yıllar boyunca şekerlenmeden ve bozulmadan kalabilir.

İlkbaharda açan çiçeklerden toplanan nektarla yapılan çiçek balı kendi içinde çeşitlere ayrılır. Belirli ağaçların çiçeklerinden elde edilen ve o ağacın ismiyle anılan çiçek ballarının yanı sıra, birden fazla farklı tür çiçekten nektar toplanmasıyla oluşan ve "yayla balı” olarak adlandırılan çiçek balı türleri de mevcut.

 

Çiçek Balının Faydaları Neler?

 

Yalnızca güçlü aromaya sahip lezzetiyle değil, güzellikten sağlığa, vücut üzerindeki etkileriyle de çiçek balı önemli gıdalardan. Bu sebeple "Çiçek Balı Nasıl Olur?” sorusunun ardından "çiçek balının faydaları nelerdir?” sorusu gündeme geliyor.

Çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin olan çiçek balı, bağışıklık sistemini güçlendirici özellik gösterir. Temel görevi zararlı bakteriler etkisiz hale getirmek olan akyuvarların, işlevini daha güçlü şekilde yerine getirmesini sağlar.

Yüksek antioksidan özelliği göstermesinden dolayı hücre yenilenmesine yardımcı olur, yaşlanma etkilerini geciktirir. Bu sebeple çiçek balı için doğal anti-aging ürünü diyebiliriz.

Sağlıklı ve sıkı bir cilt için çiçek balını hem haricen uygulayarak hem de yemek suretiyle tüketerek kullanabilirsiniz. Günümüzde cilt bakımı ve saç bakımıyla ilgili kozmetik ürünlerinde ve makyaj ürünlerinde bal özleri kullanılmaktadır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.