Penisilin Etkisi Gösteren Erzurum Basma Peynir

02-01-2019 16:48
Penisilin Etkisi Gösteren Erzurum Basma Peynir

Basma Peynir

 

Göğermiş peynir ya da küflü peynir olarak da bilinen basma peynir, Erzurum yöresine ait özel tatlardan biri. Orta Asya’dan göç etmeden önce oluşmuş ve günümüze kadar gelen kültürün bir parçası olan basma peynir hem tadı hem de faydalarıyla Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Kahvaltılık ve meze olarak tüketilen basma peynir, yemeklerin içinde ve salatalarda da kendine has aromasından faydalanılmak üzere kullanılmaktadır.

Çanaklara basılarak hazırlandığı için basma peynir adını alan bu peynir çeşidi yağsız sütten elde edilir. Geleneksel yapım yönteminde peynir mayası ile mayalanan yağsız süt bir süre kazanların içinde bekletilir. Elde edilen peynir özel çuvallara yerleştirilip suyunu salması için üzerine ağırlık konularak bir süre daha bekletilir. Erzurum Basma Peynirin kendine has şekli bu aşamadan sonra verilir. İnce ince doğranıp kaynayan suyun içine atılan peynir eriyip sünecek kıvama geldikten sonra sudan çıkartılır, çanaklara basılır ve son olarak yaylalardaki güneş ışığı almayan serin yerlerde 6 ay kadar bekletilerek peynirin küflenmesi sağlanır.

Küflü peynir tüketimi ülkemizde yaygın olmasına rağmen kimileri için akıllarda soru işareti yaratıyor olabilir. Elbette küf tutan her peynir yenilebilir değil. Süzme peynir, krem peynir, ricotta ve brie gibi peynirlerin küflü hali sağlık açısından zararlıdır. Her peynir çeşidinde küf ayrıca oluşma şartlarına göre de değerlendirilmeli. Sağlıksız koşullar altında üretilen küflü peynirler kanser riski yaratabilir. Burada önemli nokta penisilin etkisi yaratan sağlıklı küf ve zararlı küfü birbirinden ayırt edebilmek. Basit olarak açıklamak gerekirse yeşil renkli küf yararlı olan küf çeşididir. Bununla birlikte beyaz, kırmızı ve siyaha çalan koyu renkli küfle kaplanan peynirler tüketim açısından uygun değildir.

 

Yeşil Küflü Peynir Penisilin Etkisi Gösteriyor

 

Erzurum Basma Peyniryapısındaki küften dolayı vücutta penisilinin üstlendiği işlevi yerine getirmektedir. Düzenli tüketimde bağışıklı sistemini güçlendirerek beden direncinin artmasına yardımcı olan küflü peynir hastalıklara yakalanma sıklığının azalmasını ve hastalık durumunda hızlı şekilde toparlanmayı sağlar. Mineral bakımından zengin olan Erzurum basma peynir özellikle içeriğinde bulunan kalsiyum sebebiyle kemik ve diş sağlığını korumada oldukça etkindir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.