Balın Kaliteli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır

25-09-2018 15:43
Balın Kaliteli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır

Balın Kaliteli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır

 

Bir balın kaliteli olup, olmadığını anlamak için çeşitli yollara başvurulması gerekir. Son dönemlerde glikoz şurubuyla yapılan ballar, ne yazık ki kaliteli ve gerçek ballar değildir. Bunu anlamanın çok sayıda yolu bulunmaktadır. Kaliteli bal herhangi bir şekilde yanmaz ve dişi ağrıtacak şekilde bir şeker oranı bulunmaz. Balın kalitesini anlayabilmek için, balın bir kısmını yakmak gerekir. Eğer bal yanıyorsa glikoz şurubuyla yapılmıştır ve gerçek, kaliteli bir bal değildir. Glikozla yapılan bu balların yanması söz konusu olduğundan dolayı balın kaliteli olduğunu anlamak mümkündür. Balın akıtılmasını sağlamak, kaliteli olduğunu anlamanın bir diğer yoludur. Eğer bal akışkan bir yapıya sahipse o balın gerçek olduğunu söylemek gerekir. Eğer akışkan değilse ve sürekli kesiklik gösteriyorsa, glikozla yapılmıştır.

 

Balın Kalitesi Neyinden Belli Olur?

 

Gerçek balı anlayabilmek için birkaç dakika buzlukta bekletmek gerekir. Buzlukta bir saat içerisinde bal donuyor ise o balın gerçek olması mümkün değildir. Gerçek bir bal ortalama 2 veya 3 ay içerisinde donuyor. Şekerleme oluşan balın gerçek olması söz konusudur. Şekerleme olmayan balların katkı malzemeleriyle yapılması sonucunda kolaylıkla şekerlenme göstermezler. Balın sahip olduğu nitelikler, kalitesiz baldan çok farklıdır. Glikoz şurubu ve çeşitli katkı malzemeleriyle yapılan ballar kısa süre içerisinde bozulmaktadır. Tadını kolaylıkla yitiren bu balların içerisinde bulunan katkı malzemeleri, sağlığa zarar vermektedir. Bu yüzden çeşitli yollara başvurarak balın kalitesini test etmek gerekir.

 

Kaliteli Bal Nasıl Anlaşılır?

 

Kaliteli olan bir balın akışkan olduğunu söylemek gerekir. Akışkan yapıya sahip olmayan ballar, glikoz şurubuyla yapıldığından dolayı akışkanlığı çok kısa süre içerisinde son bulmaktadır. Kaliteli baliçerisinde herhangi bir şekilde katkı malzemesi bulunmaz ve 0 doğaldır. Balın sahip olduğu renge bakarak, kaliteli olduğunu anlamak mümkündür. Kaliteli olmayanlar genellikle şeffaf bir renge sahipken, kaliteli olanlar daha koyu bir renge sahiptir. Balın sahip olduğu katılığa göre gerçek olduğu da ortaya çıkmaktadır. Katılığı yüksek olan ve yumuşak olmayan ballar, genellikle gerçektir. Diğer çeşitte olanlar ise sahte ve katkı malzemeleriyle yapılmıştır. Bu hususlara dikkat ederek alışveriş yapmak, gerçek bal almaya yardımcı olacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.