Erzurum'dan Kıtlama Şeker
Erzurum Kıtlama Şeker
Erzurum ve çevresinde çay geldiğinde bardağın içerisinde çay kaşığı bulmak genellikle imkansız gibidir. Bunda Erzurumluların çayı şekersiz içmeleri ile ilgisi olmasının etkisinden ziyade kıtlama yöntemini kullanmalarının etkisi bulunuyor. Erzurum'a özgü olan kıtlama yöntemi günümüzde de halen geçerliliğini korumakta olan bir yöntemdir.
Kıtlama Nasıl Kullanılır?
Erzurumluların meşhur kıtlama şeker ile çay içme yöntemleri hemen hemen pek çok kişi tarafından biliniyor. Bu yöntem ile çay içen kişiler şekerin bir kısmını kırarak ağız içerisinde genellikle dil altında bekletir. Bu sırada da çaylarını yudum yudum içerler.
Çay kültürü ülkemizde yakın bir geçmişe dayanıyor olsa da Doğu medeniyetlerinde çeşitli yaprakları demleyerek tüketmek oldukça geçmişe dayanıyor. Çayı tatlandırmak için önceleri her ne kadar dut ya da üzüm gibi meyveler tüketiliyor olsa da zamanla bu alışkanlık yerini şekere bırakmıştır. Daha baskın bir tadı olan şeker ise şimdilerde çayı tatlandırmak için vazgeçilmeyen ürünlerdendir. Kıtlama usulü içilen çayın macerası ise aslında akide şekeri ile başlıyor. Kıtlama şeker üretilmeye başlanmadan önce çay müdavimleri akide şekeri kırarak tüketirdi. Akide şekerin küçük parçalara ayrılarak çaya eşlik etmesine de kıtlama deniyorken şimdiler de bu kavram üretilen kıtlama şekerine bırakılmıştır.
1930'lu yıllar ile birlikte ülkemizde kurulan şeker pancarı fabrikaları sayesinde günümüzde artık ağızda daha kolay eriyebilen şekerler üretilmeye başlanmıştır. Fakat Erzurum kıtlama şeker halan kendine özgü yapısını da korumaya devam etmiştir.
Çayın Aromasını Kaybetmeyin
Erzurum yöresine özgü olan bu şeker çayın aromasının tam anlamı ile alınmasını sağlamaktadır. Çay içerisine şeker atanlara halen çayın tadını bozduğu da yöre halkı tarafından vurgulanır. Erzurum kıtlama şeker ile içilen çayın lezzeti bir başkadır. Bu şeker ile çay içerken dikkat edilmesi gerekenler de vardır. Özellikle şekeri küçük parçalar ile kıtlamak gerekiyor. Yani az şeker ile çok çay içmek işin ustalığını göstermektedir. Fakat bu yöntemin nasıl olduğunu henüz bilmeyen pek çok acemi fazlaca şeker tüketimi yapmaktadır. Bu da bir süre sonra damak tadını bozacaktır. Çayın lezzetini almak isteyenler ise genellikle az bir parça şeker ile bir bardaktan fazla çay tüketebiliyor.
Kıtlama usulünün yaygın olduğu yerlerde çay kaşı olmadığı için çay kaşığını bardak üzerine ters koyma gibi bir adet de bulunmuyor. Fakat çay içmeyeceğini belirtmek isteyen kişiler bardağı çay tabağına devirerek bırakır. Bu da kıtlama usulü çay içenler arasında yayılmış olan bir kültür haline dönüşmüştür.
Bilinen küp şekerden farklı bir yapısı bulunan bu şekerler diğerlerine nazaran ağızda kolay erimemektedir. Daha uzun süre ağızda kalma özelliğine sahip olması nedeni ile her şeker ile kıtlama yönteminin tadı çıkarılamaz. Bu sadece şeker tüketimini arttırmak demektir.
Siz de yöreye özgü bu şekeri kullanmak isterseniz sitemiz aracılığı ile kıtlama için özel üretilmiş şekerden satın alabilirsiniz.