Kahvaltının Vazgeçilmezi Otlu Peynir

08-08-2018 15:54
Kahvaltının Vazgeçilmezi Otlu Peynir

Kahvaltının Vazgeçilmezi Otlu Peynir

 

            Doğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez lezzeti olan otlu peynir Van, Bitlis, Kars, Siirt, Batman ve Hakkari'de üretilmektedir. Van'da bu peynir; kuru ve salamura olmak üzere iki farklı şekilde tüketilmektedir. Genellikle insanlar kuru olanı tercih etmektedir. İlkbahar aylarında dağlardan yaklaşık olarak 20 - 25 çeşit şifalı ot toplanmaktadır. Bunlarla hazırlanan otlu peynirin içine; mende, sirimo, sirik, kenger ve heliz yöresel adları ile bilinen çeşitli şifalı otlar ile birlikte yabani kekik gibi yararlı otlar da konulmaktadır. Van kahvaltılarının vazgeçilmezi olan bu peynirlezzetiyle sofraları süslemektedir. Eskiden bazı hastalıkları tedavi etme amacıyla kullanılan bu yiyecek, zamanla yöresel ürün halini almıştır. Günümüzde pek çok insan bu yiyeceği tüketmektedir.

 

 Otlu Peynir Tüketmenin Faydaları

 

            İçerisinde birbirinden yararlı otları bir arada barındıran otlu peynir her zaman bulunamaz. Bu nedenle kilo ile alınarak, saklanır. Tuzlu salamura şeklinde 2-3 ay saklanabilme özelliği bulunan bu peynir kahvaltıların yanı sıra, yemeklerde de kullanılabilmektedir. Farklı peynirlerle de özel kaplara bastırılarak, kuru tuzlama yöntemi kullanılarak saklanabilmektedir. Diğer peynirler ile tuzlanarak, ışığın olmadığı bir ortamda muhafaza edilir. Marketten aldıysanız; ambalajının içerisinde buzdolabında saklayabilirsiniz. Ara öğün ve kahvaltılarda tüketebilirsiniz.

 

 Otlu Peynir Nasıl Yapılır?

 

            Peynir yapımında koyun sütü kullanılmaktadır. Bazen koyun sütünün yanı sıra, keçi ve inek sütü de tercih edilmektedir. İçerisinde dağ nanesi, dağ kekiği, yabani sarımsak ve Mustafa çiçeği gibi çeşitli otlar kullanılmaktadır. Önce koyundan taze olarak sağılan süt kaynatılır, 30 derece ısıya getirilir. Peynir mayası eklenerek, bir buçuk ya da iki saat pıhtılaşması için beklenir. Otlar peynir ile buluşturulur. Pıhtılaşma yani telemenin peynir haline gelmesi için bez bir torba kullanılmaktadır. Torba iyice yıkanıp, temizlenir. Teleme hazır olunca, torbaya yerleştirilir. Bir kat teleme ve bir kat ot olacak şekilde sıralama yapılır. Sonra torbanın ağzı bağlanır. Süzülmeye bırakılan peynirin 6 saatlik dinlenme süresine ihtiyacı vardır. En sonda kesilerek, muhafaza edilir. Kuru tuzlama da yapılabilir. Çoğu insan için bu işlemleri yapmak zaman alıcı olduğu için, hazır almak daha mantıklıdır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.