Kaliteli Sucuk Nasıl Anlaşılır?
Kaliteli Sucuk Nasıl Anlaşılır?
İçeriği itibariyle pek çok hileye uygun olan sucuğun, kaliteli olup olmadığını anlamak mümkündür. Sağlıksız ve hileli üretimler, insan vücuduna zararlı olduğu için tercih edilmemelidir. Uygun koşullarda üretilen sucukların güvenle tüketilmesi mümkündür. Sucuk alırken son derece dikkatli davranılması gerekmektedir. Özelliği itibariyle kaliteli sucuk kendini hemen belli etmektedir. Bu nedenle sucuk almadan önce ürünün özelliklerine bakmanızda fayda vardır.
Kaliteli Sucuğun Özellikleri Nelerdir?
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır. Dilimlenen sucukta mozaik bir yapı görülmemelidir. Dolayısıyla bu durum, sucuğun kalitesini önemli ölçüde ortaya koymaktadır. Kalitesiz ürünlerde yağ oranı son derece dengesizdir. İyi bir sucukta yağ miktarı dengeli olmalıdır.
Pişirildiği zaman tavada kalan yağ miktarı oldukça az seviyededir. Eğer pişirdiğiniz zaman tavanın içinde yarım kilo kadar yağ bulunuyorsa; sucuğun kalitesiz olduğunu anlayabilirsiniz. Yağ miktarının et miktarına oranla çok daha az olması gerekmektedir. Eti dilimlere ayırdığınızda, kenarı ile orta kısmı aynı renkte olmalıdır. Eğer farklı renktelerse; etiniz kalitesizdir. İyi bir sucukta çeşitli renkler görülmemektedir. Sucuğu incelediğinizde; kenarı ile orta kısmı aynı renkte değilse; etin yeterince iyi kalitede üretilmediğini anlayabilirsiniz. Eti pişirdikten sonra hızlı bir şekilde yağ damlatmaması, iyi sucuğun özelliklerindendir. Piştikten sonra yağını hızlı bir şekilde damlatan sucuğun, özelliğinden dolayı kalitesiz olduğu anlaşılabilir.
Kaliteli Sucuk Buzdolabında Nasıl Saklanmalıdır?
Sucuk, son kullanma tarihine kadar buzdolabında saklanabilmektedir. Paketi açılmış olan sucuklar, kısa bir süre içerisinde tüketilmelidir. Gıda saklanırken; rutubet ortamına dikkat etmek gerekir. Yalnızca serin yerde değil; rutubetsiz ortamlarda besinin saklanması son derece önem teşkil etmektedir. Yaş bir sucuk, havadar ve direk olarak güneş ışığı almayan yerde kurutulmalıdır. Kurutma işlemi tamamlanmış besin 10-12 derecede açık şekilde saklanmalıdır. Buzdolabına giren ürün, son kullanma tarihi gelinceye kadar tüketilebilir. Tarihi geçmiş sucuğu sağlık açısından tüketmemelisiniz. Paketi açtıysanız, en kısa sürede besini yemelisiniz. Sucuğu buzdolabı poşetinde saklamanız mümkün olabilmektedir.