Kıtlama Şekerinden Vazgeçilmez!
Kıtlama Şekerinden Vazgeçilmez!
Çay tüketen ülkelerde şeker çaya karıştırılarak tüketilmektedir. Fakat başta Erzurumlular ve bazı halklar kıtlama usulü tüketmektedirler. Hindistan'da bu şekilde çay tüketimi yaygın olarak görülmektedir. Peki, kıtlama şeker hikayesi nedir, nasıl kullanılır?
Kıtlama usulü, şekerden bir parça ağza alınarak ve üstüne çay içilerek olmaktadır. Şeker, çayı içtikçe ağızda yavaş yavaş erir. Bu sebeple Erzurum'da kahvehanelerde çayla birlikte şeker kaşığı gelmez. Daha fazla çay içmek istemeyenler kaşığı bardağın üstüne ters çevirerek değil, çay bardağını tabağına yan yatırarak belirtmektedirler. Bardak dik durdukça önünüze çay gelmesi kaçınılmaz olur. Kıtlama usulü iki ya da üç şekerle bir çaydanlık çay bitirilebilir.
Kıtlama usulü ile şekerin ve çayın tatları ayrı ayrı alınabilmektedir. Bu şekilde çay içen kişiler şekeri çaya karıştırarak içemezler. Çayın lezzetinin bozulduğunu belirtirler ve kanıtlamak için de'' kıtlama şeker satın al ve farkı gör'' diyecek kadar iddialılar.
Kıtlama Şeker Nereden Gelmekte?
Kıtlama usulünün İran'dan bize geçtiği söylenmekte. İlginç bir kıtlama şeker hikayesi mevcut. İranlılar çayını şekerle değil üzüm ve hurma ile tatlandırarak içermiş. İngilizler İran'a şeker satmak için zamanın mollaları ile görüşüp ortaklık teklif etmişler. Bu anlaşmaya göre mollalar camilerde vaaz olarak şekeri övecek inançlı halk da şeker kullanarak satışları çoğaltacak, mollalar da şeker satışından pay alacakmış.
Bunun üzerine cuma namazlarında camilerde Allah'ın nimeti olan üzüm ve hurmanın çaya katılamayacağı, onun yerine şeker kullanılması gerektiği fetvaları verilmiş. Bir süre güzel giden bu anlaşma İngiltere'nin satışların azalmasını bahane gösterip mollalara pay vermemesiyle bozulmuş. Bu sefer de din adamları camide şekerin gavur yapımı olduğunu çaya katılmamasını fetva verince satışlar çok düşmüş. Halk şekerleri sokağa atmış. Durumdan hoşnut olmayan İngiltere mollalarla tekrar görüşmüş ve paylarını iki katına çıkartmış. Bunu takiben ilk cuma hutbesinde şekerin çaya katılmamasını fakat bandırarak ıslatıp tüketmenin şekere boy abdesti aldıracağı için kullanımının uygun olduğunu söylemeleri üzerine kıtlama şeker tüketme usulü oluşmuş.
Kıtlama usulü başka bir rivayete göre kıtlık döneminden kalma bir alışkanlık. Kıtlama olarak tüketildiği için daha geç bitiyor. Bir kıt ile yedi yudum çay içileceği söylenmektedir. Bu şekilde şeker tüketimi de azalmaktadır.
Kıtlama Şeker Nasıl Olur?
Erzurum ve civarında çok meşhur olan kıtlama şeker nedir? Fabrika usulü alışık olunan şekerden biraz daha büyük, dolgun ve serttir. Öyle ki, şekeri çaya atıp karıştırıncaya kadar çayın soğuyacağı söylenmektedir. Kahvehanelerde kıtlama şekeri bir keser yardımıyla ufaltılarak sunulmaktadır. Evler için de kıtlama şeker kesme makası ile kesilmektedir. Bu bilgilerden sonra kıtlama şeker nedir sorusu cevaplanmış olmaktadır.
Kıtlama şekeri bir diğer adıyla Erzurum şekeri saf ve katkısız şeker pancarı bitkisinden üretilir. Bu yüzden normal şekere göre daha iyi olmaktadır. Verdiği şeker tadı yoğun fakat zararsızdır. Çayı şekerli içmeyi sevenler için normal şekere göre daha sağlıklı olduğu söylenebilir. Hem lezzetten vazgeçilmemiş olur, hem de sağlıktan. Siz de '' kıtlama şeker satın al ve farkı gör'' cümlesini duyarsanız mutlaka almalı ve bu zevki deneyimlemelisiniz.